• Fynn Jamal

horrible.



everytime ada orang cakap aku menginspirasi dia untuk jadi mak yang baik, yang sabar, yang kuat semangat, yang kuat, yang apebende yang hebat—

i want to puke.

.

no.

ini bukan entri pancing puji.

jenis2 humble brag or some shiz.

no.

ini tulisan kebenaran.

.

i am a horrible mother.

.

i have my days crying my eyeballs out longing for a coma. nak tido seminggu kat hospital takde sesiapa kacau; like pure silence. aku bukan nak holiday me trip dgn bestie bagai ke bali. the last thing i want adalah aktiviti. i just nak dok sorang2.

.

makan at my own sweet time. tido sesuka hati. mandi lama2. layan movie. layan menulis. layan monolog.

.

there are days when i just shout on top of my lungs for the things that made me feel horrible—

just to end up feeling much more horrible right after.

.

i have my days wanting to just die sbb aku rasa aku tak mampu jadi mak terbaik utk anak2 aku. sbb walau lepas aku exhausted all method utk pastikan anak2 aku in order— they would somehow pecahlapankan semua tu dan buat ikut suka.

.

kadang2 aku rasa anak2 aku toyol2 kecik yang saja push aku off my limit. juna dengan kukunya sebagai senjata. sakti dengan tangan pelempar barangnya. and these little toyol somehow turned me into this despicable troll.

.

i have my days fantasizing my balik hari flight sbb kerja got delayed sebab bencana alam and i had to stay in the hotel indefinitely sampai ribut dah tenang. i can imagine nyenyaknya tidur aku dalam bergoncang bilik itu.

.

is this something you hear from awesome moms?

no.

def not!

.

kadang2 aku rasa aku komfem ke neraka pasal gagal halang mulut dan tangan aku. how do they do it? this parenting thing. pasal ni ke الله tak bagi aku anak dari rahim sendiri? sbb aku tak reti? macammana org didik anak tanpa mengaum dan menghayun? i read those psychobable bullcrap pasal parenting guna

saiko bagai. have they not any kids pesen anak aku yg tak jalan semua tu?

.

does it make sense kalau aku cakap i love my kids but i hate them too..? atau i’d die for them but i’d die because of them too..?

.

see?

i told you i’m a horrible mom.

.

so.

lepas ni kalau ada org cakap betapa aku ni mak yang baik, yang sabar, yang kuat semangat, yang kuat, yang apebende yang hebat—

kita semua sama2 puke.

.

i am a horrible mom.

i know.

.

and what makes it more horrible adalah—

aku tetap harap anak2 aku sayangkan aku—

all horrible inside.


836 views9 comments